Yoga

Bij No Limits kun je verschillende soorten yoga beoefenen.
Onze lessen worden gegeven door Laura Turner Klaassen en Maikel Schutte, beide zijn gecertificeerde yoga leraren en aangesloten bij de Yoga Alliance.
De lessen zijn toegankelijk voor iedereen en je hoeft zeker niet lenig te zijn om aan yoga te kunnen doen. Laura en Maikel zijn in staat om de lessen zo te geven dat iedereen hieraan kan deelnemen!

yoga_m3

Yin yoga (maandag en woensdag door Laura)

Yin yoga is een zeer rustige les die voornamelijk bestaat uit grondoefeningen (zittende en liggende houdingen). Yin yoga werkt diep op de verbindende weefsels zoals je pezen en bindweefsel. Deze weefsels zijn, van nature, niet heel erg elastisch en soepel maar zolang ze vochtig blijven gaat het goed.

Vinyasa yoga (woensdag door Laura)

Wat ik zo leuk vind aan Vinyasa yoga is de creatieve expressie en het vermogen om de poses te mengen in een uniek ontwerp dat lijkt op een dans. Het is een dynamische vorm van Hatha yoga, die de nadruk legt op de aansluiting van houdingen aan de adem.

Stoelyoga (donderdag door Laura)

Stoel yoga is ontworpen met als doel om de stoel te gebruiken als een hulpmiddel voor diegene die het voordeel willen hebben van yogabewegingen en in verbinding willen staan met hun ademhaling maar die meer ondersteuning nodig hebben in hun benen.

laura
yoga_l3
yoga_l2
yoga_l4
yoga_m5

Power Vinyasa yoga (zondag door Maikel)

Net als bij de Vinyasa yoga is elke les anders. Elke les staat een onderwerp centraal of werken we samen naar een zogenaamde peak-pose toe. Centraal in de les, en in elke houding, is de kwaliteit van je ademhaling en niet hoe diep of hoever je in de houding komt. Omdat het Power Vinyasa is, ligt het tempo regelmatig wat hoger en zul je worden uitgenodigd om je grenzen te verkennen in elke houding, maar altijd met respect voor je lichaam en je eigen grenzen.

De oorsprong van yoga

Het woord ‘yoga’ is afgeleid van het Sanskriet woord Yuj dat ‘verbinding’ betekent. Het gaat dan om de verbinding tussen lichaam en geest. In het Westen wordt yoga voornamelijk geassocieerd met oefeningen die het evenwicht in het menselijk systeem herstellen. De yoga van de filosoof Patanjali, die ongeveer 200 jaar voor Christus leefde, vertegenwoordigt de langdurige ontwikkeling van yoga als filosofische stroming. Yoga is naast een filosofie ook een leefwijze en een oefen methode die gaat over het verbinden en in evenwicht brengen van alle lagen van ons bestaan die tegengesteld lijken te zijn (lichaam en geest, buiten en binnen, spanning en ontspanning, enz.). Hierdoor komen we uiteindelijk tot een natuurlijke staat van zijn, waarin het leven in zijn heelheid kan worden ervaren.

Balans tussen lichaam en geest

In het leven van de moderne mens is de balans tus¬sen lichaam en geest vaak verstoord. Yoga biedt ons oefeningen die het evenwicht herstellen. Het maakt lichaam en geest leven¬dig en flexibel. Door yoga leer je te luisteren naar je eigen li¬chaam. Yoga gaat over bewustwording, zien en voelen wie je werkelijk bent. In je volledig mens-zijn, zowel fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.

Redenen om aan yoga te doen

• Beter te ontspannen
• Op de juiste manier leren ademen
• Advies van huisarts/ fysiotherapeut
• Meer tijd voor mezelf
• Meer tot mezelf komen
• Meer bewust worden van mijn lichaam
• Meer beheersing van mijn lichaam
• Mijn evenwichtsgevoel verbeteren
• Soepeler worden
• Mijn spiritualiteit ontwikkelen

yoga_l

Wat is yoga?

Yoga bestaat uit meer dan yoga houdingen, maar ook uit bewustwording en ontspanning.

Yogahoudingen (asana’s)

Yoga is niet prestatiegericht, je hoeft er niet speciaal lenig voor te zijn maar het bevordert wel de soepelheid van het lichaam. In elke yogales doe je een aantal yogahoudingen. Alle houdingen hebben als doel de organen, de klieren, de gewrichten, het zenuwstelsel, de bloedvaten, het evenwicht, etc. beter te laten functioneren. Tijdens de yogahoudingen, rek, strek en span je allerlei spieren. De houdingen zorgen voor een verbeterde doorbloeding van het hele lichaam. De yogahoudingen (asana’s), de adem- en ontspanningsoefeningen werken in yoga samen om bewust en diep te ontspannen. Yoga heeft een diepe doorwerking op het energiesysteem en zenuwstelsel, het lichaam krijgt de kans om te ontspannen, te herstellen en op te laden. Door yoga zul je je niet alleen lichamelijk fitter voelen, maar het kan je ook mentaal en emotioneel meer energie en ruimte geven.

yoga_m6
yoga_m4
yoga_m7

Bewustwording

Doordat je je meer bewust wordt van je lichaam volgt ook geestelijke bewustwording en omgekeerd. Tijdens de yogales ben je met je hele aandacht in het hier en nu en dus bij de oefeningen. Door met aandacht je lichaam te voelen en te oefenen vergroot je het innerlijk bewustzijn. Je krijgt inzicht in de wisselwerking tussen denken en voelen. Hierdoor leer je de signalen zoals bijvoorbeeld stress en vermoeidheid eerder herkennen.

Ontspanning

Het resultaat van een yogales is dat men zich diep ontspannen kan voelen.